Auto’s importeren binnen Europa: de achterliggende redenen

Zoals u wellicht weet, zijn de groeicijfers voor de import van buitenlandse auto’s al jarenlang stijgende. Ook afgelopen jaar zijn er weer meer auto’s geïmporteerd uit het buitenland dan het jaar daarvoor. Het is dan ook niet voor niets: er zijn genoeg redenen te noemen waarom autokopers de voorkeur geven aan het importeren van een auto uit het buitenland (binnen Europa) dan het kopen van een auto in Nederland. Hieronder noemen we een aantal van die redenen:

  • Het is goedkoper om een auto te importeren;

In de meeste gevallen is het goedkoper om een auto te importeren uit het buitenland. Het is namelijk zo dat autorijden in Nederland duur is in vergelijking met andere Europese landen. Onderdeel daarvan is dat auto’s in Nederland bij aanschaf al een stuk duurder zijn. De belasting die u betaalt over een auto in Nederland (BPM) is in andere landen veel lager of zelfs niet bestaand. Daardoor is het importeren van een auto vaak goedkoper. Zelfs wanneer u alle kosten van het importeren meeneemt.

  • Het aanbod is diverser;

Nederland is een relatief kleine afzetmarkt voor autofabrikanten. Zeker als u dit vergelijkt met grotere landen als Duitsland, Frankrijk of Spanje. Daardoor kan het gebeuren dat autofabrikanten bepaalde merken of bepaalde varianten niet op de Nederlandse markt brengen. Wilt u dan die ene specifieke auto toch in uw bezit hebben, dan zult u hem vaak moeten importeren.

  • Geïmporteerde auto’s zijn luxer en hebben meer opties

Auto’s uit het buitenland zijn vaak al uitgerust met meerdere (luxe) opties. Een goed voorbeeld van zo’n land met luxe auto’s is Duitsland. Dit komt omdat deze opties bij aanschaf al een stuk goedkoper zijn. Daarnaast is het zo dat veel auto’s die tweedehands worden aangeboden, eigenlijk bedrijfswagens zijn geweest. Bij het importeren van een auto uit Duitsland zult u dus veel meer auto krijgen voor hetzelfde geld. Voor autokopers is dit een belangrijke reden om over de grens te kijken.